katte

Lær om katte, inden du køber én

Lær om katte, inden du køber én

Overvejer du at anskaffe dig en kat som kæledyr? Du kan med fordel sætte dig ind i kattens vaner, så du ved, hvad du går ind til – læs med, og bliv klogere.

Katten er det mest populære kæledyr herhjemme – og det med god grund. De færreste mennesker kan stå for nuttede kattekillinger, som spinder, mjaver og leger, og når først katten er blevet voksen, vil den være en trofast ven og følgesvend for dig resten af sit liv.

 

Katten – det ultimative tamdyr

I forhold til stort set alle kæledyr og husdyr igennem historien er katten ganske enestående. Katten har nemlig gennem tiden selv opsøgt mennesker, og således nærmest domesticeret sig selv.

Det har ikke været nødvendigt for mennesker at indfange eller tæmme katte på samme måde, som det er tilfældet med eksempelvis hunde. Katte er generelt kontaktsøgende, og de vil altid opsøge mennesker for at leve side om side med dem. Det skyldes selvfølgelig i høj grad, at hvor der er mennesker, vil der typisk også være mad – og dermed mus og rotter, som kattene lever af.

 

 

Opsøgningen af mennesker er i sig selv en nyttig egenskab ved katte, og det bidrager til at styrke det symbiotiske forhold mellem katte og mennesker, der ofte opstår. I flere årtusinder har katte over hele verden eksempelvis været fast inventar på alt fra bondegårde, hvor katten effektivt sørger for at fjerne skadedyr fra afgrøder og foder, til skibe, hvor katten holder mus og rotter fra at fortære den sparsomme proviant.

De gamle egyptere dyrkede sågar katten som en guddom. Gudinden Bastet er således afbildet med kattehoved og er gud for hjemmet, kvinders hemmeligheder, fertilitet og fødsel. Man har fundet op til flere balsamerede katte i egyptiske grave, ligesom mennesker kunne se frem til meget hårde straffe, hvis de skadede et af de firbenede, spindende væsner.

 

15 gode grunde til at katten er det perfekte kæledyr

Hvis du længes efter selskab i form af en blød og venlig kat, kan du i det følgende blive klog på, hvorfor dette er en rigtig god idé. Der kan selvfølgelig listes langt flere væsentlige grunde til at vælge en kat som kæledyr – men her vil vi blot tage fat i de femten vigtigste af dem.

 

  1. Katte er kæledyr i ordets bogstaveligste forstand

   Katte er perfekte som kæledyr, idet de er utroligt kælne. En kat, som er vokset op i trygge forhold siden den var killing, vil aldrig have problemer med at opsøge menneskeligt selskab. Katte elsker at blive nusset, og de kvitterer med beroligende spinden og – for visse kattes vedkommende – ælten med forpoterne. Du kan få timer til at gå med at kæle for din kat, og det er faktisk sundt for dig – se punkt 2.

  2. En kat kan modvirke stress

   Mange videnskabelige undersøgelser peger på, at det at nusse med en kat sænker såvel puls som blodtryk og øger udskillelsen af såvel glædeshormonet endorfin som tilknytningshormonet oxytocin i kroppen. Begge hormoner har en dæmpende virkning på det sympatiske nervesystem, hvilket betyder, at dine stress symptomer mildnes når du hengiver dig til kattekæleri og spinderi.

  3. Katte er selvstændige dyr

   Er du til ro og fred i hjemmet, og vil du helst ikke bindes af faste rutiner som for eksempel gåture eller træning? Så er en kat perfekt for dig. En kat giver dig selskab uden at være påtrængende, og den skal ikke luftes eller aktiveres i nævneværdig grad.

   Det anbefales dog, at du leger lidt med din kat hver dag, især hvis den er alene. Visse katte skal også børstes og have klippet kløer i ny og næ. Men katte er generelt ikke så plejekrævende (eller krævende i det hele taget) som hunde.

  4. Katte er småt tærende

   Endnu en fordel ved at holde kat frem for hund er, at en kat slet ikke spiser så meget som en hund. Det skyldes selvfølgelig først og fremmest at katte generelt er meget mindre end hunde, og derfor ikke har de samme ernæringsmæssige behov. Men kattens aktivitetsniveau spiller også ind. En kat sover op til atten timer i døgnet og er ikke nær så fysisk aktiv som en hund. Det betyder i praksis, at det på foderfronten er en del billigere at holde kat end hund – medmindre selvfølgelig din kat kræver specialkost.

  5. Katte kan underholde sig selv

   Som nævnt er katte ikke nær så opmærksomhedskrævende som hunde, og de lever for det meste i deres egen verden. Det betyder, at hvor en hund i frustration over at være blevet efterladt alene hjemme kan ødelægge alt indbo i dit hus eller i din lejlighed, vil en kat bare rulle sig sammen i sofaen og hygge sig, indtil du kommer hjem.

   Når du rent faktisk kommer hjem, vil katten typisk være glad og modtage dig med spinden eller mjaven – men faktisk kommer en kat sig meget hurtigt over savnet af mennesket. Især hvis du har mere end én kat, er det intet problem at lade dem være alene hjemme.

  6. Katte elsker hygge

   Har du lyst til at ligge i sengen en hel søndag og bare se Netflix? Intet problem – det vil din kat sætte stor pris på. Varme dyner, et afslappet menneske og ingen stor ståhej er nærmest den ideelle setting for en kat.


   Din kat vil med stor sandsynlighed bare rulle sig sammen på sin yndlingsplads i sengen, hvad end dette er i fodenden, på din mave eller ved siden af dit hoved og spinde på livet løs. Du skal ikke tænke på at lufte katten tre gange i løbet af dagen eller lege med den i haven; det klarer den fint selv – men allerhelst vil den søge at undgå at skulle røre sig ud af flækken!

  7. Katte spiser ikke dine sko

   Når man har hund, skal man virkelig passe på, hvad man har liggende fremme. Hunde har en tendens til enten at gnave i eller æde, hvad der nu ligger foran dem, om det så er dine nye sko, en paraply, oksestegen du har lagt til optøning på køkkenbordet eller en æske chokolade – og så har vi balladen, idet chokolade er meget giftigt for hunde.

   Det er det også for katte – men langt de fleste katte vil holde sig til at snuse. Katte er nemlig ret så kræsne, og samtidig er de vanedyr, og derfor foretrækker mange katte faktisk deres tørre kattemad frem for en lækker entrecôte.

  8. Katte kan trænes

   I modsætning til hvad mange tror, er det faktisk muligt at træne en kat til mange ting. Du kan for eksempel lære din kat at bruge kattelemmen, så den selv kan gå ud og ind uden, at du skal op og åbne døren.

   Du kan også lære din kat relativt simple tricks som at give pote eller high five, når du giver den godbidder. Og faktisk kan det sagtens lade sig gøre at lære en kat at bruge toilettet frem for kattebakken. Det kræver lidt tålmodighed – men du sparer mange penge på kattegrus og besvær i forbindelse med tømning af kattebakken.

  9. Katte har en sjette sans

   Har du fået et tæt forhold til din kat, vil den kunne mærke, hvis du er ked af det, i sorg eller oprørt. Mange katteejere beretter om, at deres kat hopper op på skødet af dem og spinder, hvis de for eksempel græder eller på anden måde udtrykker sindsbevægelse. Når dette sker, ved man virkelig, at man har en ven som kerer sig om én, og som vil søge at trøste, hvis man er ulykkelig.

  10. Katte er nemme hvis man skal på ferie

   Hvor de fleste hundeejere står i et mægtigt dilemma i forbindelse med ferierejser, vil katteejere have det noget nemmere. Udover det faktum at de fleste katte uden problemer vil kunne tilpasse sig livet i en kattepension, er det også muligt blot at lade dem være alene hjemme med hjælp fra en ven eller en nabo.

   Katten vil ikke på samme måde blive fortvivlet over dit fravær, som en hund vil blive det – især ikke hvis der er et andet rart menneske, som kan fodre, nusse og eventuelt skovle kattebakke hver eller hver anden dag. I denne situation er det dog en god idé at have mere end én kat. Katte er ikke flokdyr – men de er stadig sociale dyr, som sætter pris på selskab. Det gælder i særdeleshed hvis du bor i en lejlighed, hvor katten ikke har mulighed for at komme ud og møde andre katte.

  11. Katte kan modvirke allergi hos børn

   Hvor mange børn nu om stunder udvikler allergi som følge af udsættelse for allergener i diverse legetøj eller produkter til personlig pleje, er der meget, der tyder på, at børn som er vokset op med et eller flere kæledyr i hjemmet, har mindre risiko for at udvikle allergi.

   Der er ikke påvist nogen direkte årsagssammenhæng, men tesen er, at udsættelse for dyrenes pels og skællene derfra, opmuntrer immunsystemet til at danne de nødvendige antistoffer og dermed opbygge resistens mod allergi.

  12. Katte er stille og rolige dyr

   Er du typen, som foretrækker ro og stilhed omkring dig, når du er hjemme, er katten tæt på det ideelle kæledyr for dig. Hvor en hund for det meste vil være relativt højlydt og ikke tøver med at gøre opmærksom på sig selv, er en kat generelt særdeles diskret. Selvfølgelig snakker, spinder eller mjaver alle katte fra tid til anden, men i det store hele vil du dårligt lægge mærke til, at katten er til stede, idet den sover eller hviler det meste af tiden.

  13. Katte er nemme at transportere

   Når din kat skal til dyrlægen – enten fordi den er syg, eller i forbindelse med det årlige sundhedstjek og tandeftersyn – skal du blot bruge en transportkasse. Du kan spænde kassen fast i bilen eller tage den med i bussen.

   Skal du have katten med i sommerhus eller lignende, gælder det samme. Det anbefales dog, at du giver katten en pause undervejs, hvis du skal transportere den over store afstande. Giv eventuelt katten en sele på, så den kan komme ud og lufte sig i løbet af køreturen.

  14. Katte er nemme at fodre

   Hvis du giver en hund hele dens daglige ration af hundemad på én gang, vil den typisk æde det hele på én gang. Hunde har ikke nogen mekanisme, som siger stop – de har ingen mæthedsfornemmelse. Langt de fleste katte kan sagtens finde ud af at rationere deres mad. Hvis du stiller en skål tørfoder frem om morgenen, vil de spise af den hele dagen lang. Så medmindre din kat er i fare for at udvikle overvægt, kan du blot fylde madskålen, når den begynder at virke tom.

  15. Katte er gode familiedyr

   Har du børn over en vis alder, og er dine børn generelt glade for dyr, vil en kat ikke være det værste valg af kæledyr. Du skal selvfølgelig være indstillet på at lære børnene at omgås dyr, og sørge for at de får indprentet en vis ansvarsfølelse omkring det at holde dyr.

   Med en kat kan børn vokse op med en viden om, hvordan man tager sig af dyr på den rigtige måde – og katten vil kvittere med hengivenhed og omsorg. De fleste mennesker husker deres første kat med glæde og kærlighed, og på den måde kan katten faktisk give rigtig meget igen.

 

Hvilken katterace skal jeg vælge?

Står du overfor at skulle anskaffe en kat for første gang i dit liv, kan det godt betale sig at sætte dig lidt ind i de forskellige katteracers krav og temperament. Det forholder sig nemlig ikke nødvendigvis sådan, at den dyreste og mest racerene kat er den bedste for dig.

For eksempel har siamesere et forholdsvis stort behov for at blive aktiveret, og de egner sig således ikke som kæledyr for dig, der bare gerne vil have en sofaløve. Her kan de amerikanske racer Ragdoll og Maine Coon til gengæld sagtens være med.

Satser du på, at din kat skal være delvist udekat, bør du afholde dig fra racer som siameser, abyssinier og andre katte, som stammer fra varmere dele af verden – de tåler nemlig ikke de danske vejrforhold særligt godt. Her kan du igen med fordel vælge Maine Coon, Norsk Skovkat, Europé (også kaldet svensk eller europæisk korthårskat) eller måske blot en af de almindelige danske huskatte, som findes i stort antal på internater rundt omkring i landet.

 

 

Der fødes nemlig hvert år tusindvis af killinger, som ingen vil have, hvorfor de som oftest havner på internaterne. Du vil altid kunne finde en eller flere søde katte til adoption på dit lokale internat, og en kat uden stamtavle er mindst lige så kærlig og kælen som en fin racekat.

 

Hvilket udstyr skal jeg bruge til min kat?

Selvom en kat ikke er så forfærdelig krævende, når det handler om udstyr, bør du lave en liste over ting, der skal købes i den lokale dyrehandel, inden katten ankommer. Denne liste bør som minimum inkludere følgende:

 

   1. En god og solid transportkasse eller -taske

    Køber du en kat af en race som for ekempel Maine Coon, skal du regne med, at den kan blive over en meter lang fra snude til halespids og snildt kan komme til at veje mere end 10 kilo. Derfor skal transportkassen ikke passe til killingen, men derimod til den voksne kat.

   2. Madskål og vandskål – eventuelt vandfontæne

    Kattens skåle skal helst være så brede og flade som muligt. Ingen katte bryder sig om, at deres knurhår rører skålens kanter, når de spiser eller drikker. De fleste katte sætter pris på frisk rindende vand, så derfor kan det stærkt anbefales at købe en vandfontæne.

   3. Kattebakke

    Selvom du har planer om, at katten fortrinsvis skal være udenfor og dermed besørge dér, skal du alligevel købe en kattebakke. Katten skal nemlig holdes inden døre den første uges tid for at vænne sig til sine nye omgivelser og lære at genkende duften af hjemmet. Lukker du katten ud med det samme, risikerer du, at den løber væk.

   4. Legetøj til katten

    Du behøver ikke at bruge hundredevis af kroner på legetøj til katten – men det er alligevel en god idé at have lidt forskellige dimser. Du kan for eksempel investere i legetøj, som selv aktiverer katten – for eksempel af typen hvor katten selv skal yde en aktiv indsats for at finde foderet. Og så er kattelegetøj med fyld af katteurt altid et hit.

   5. Børste og negleklipper

    Katte fælder på bestemte tidspunkter af året, og her er det en fordel at have en god børste, så du kan hjælpe katten af med den overskydende pels – så slipper du også for at fjerne kattehår fra møbler og tæpper i huset konstant.

    Især indekatte har behov for at få klippet deres kløer i ny og næ. Dette gøres ved hjælp af en særlig negleklipper, som er designet til formålet. Hvis du vil være sikker på at gøre det rigtigt, kan du få instruktioner i videoen herunder.

 

Når du har fået katten hjem, bør du som noget af det første opsøge din lokale dyrlæge og få oprettet en sundhedsbog. Ved samme lejlighed kan katten få sit første sundhedstjek og de nødvendige vaccinationer, hvis den ikke allerede har fået dem – og så har du skabt god kontakt til den dyrlæge, der skal forestå kattens sundhed og trivsel gennem de næste mange år.

FAQ BOKS

Hvad spiser en kat?

Tamme katte har varierende ernæringsmæssige behov livet igennem. En killing skal ikke have samme foder som en seniorkat – og så er katte i øvrigt ret kræsne. Du bør rådføre dig med din dyrlæge angående den rette fodring af din kat.

Hvor gammel bliver en kat?

Kattens forventede levealder afhænger i høj grad af kattens sundhedstilstand. Derudover vil udekatte typisk ikke leve nær så længe som indekatte, fordi de udsættes for hårdere forhold. En indekat vil kunne forventes at leve omkring 15 år.

Hvor kan jeg købe en kat?

Er du i markedet efter en voksen kat eller en kattekilling, er der rige muligheder for at anskaffe en sådan på dit lokale katteinternat. Disse bugner nemlig med såvel uønskede killinger som voksne katte, der mere end noget andet ønsker sig et kærligt hjem, hvor de kan tilbringe resten af deres dage.